lauantai 28. tammikuuta 2012

Hiukset ja ruokavalio


Löysin alennusmyynneistä kasan ihania kirjoja kauneudesta ja muodista, joihin toivon pian ehtiväni uppoutua oikein ajan kanssa. Tänään selailin hieman Vogue Beauty -kirjaa ja syvennyin lukemaan asiaa hiusten hoitamisesta. Kirjoitan nyt  hieman pätkiä aiheeseen liittyen.

Hiusten kuntoon vaikuttaa kome tekijää: yleinen terveydentaso, ruokavalio ja hiustenhoito. Hyvillä hiustenhoitotuotteilla voi auttaa hiusten kuntoon, mutta jos terveys ja ruokavalio eivät ole kunnossa, eivät kalliitkaan tuotteen pysty tekemään ihmeitä. Hiukset kasvavat hieman koko ajan, joten sillä mitä suuhun laittaa on yhtä suuri merkitys hiuksiin kuin ihoonkin, hiuksissa ruokavalio vain näkyy vasta muutaman kuukauden päästä, toisin kuin ihossa, koska hiukset uusiutuvat hitaampaa.


Kun ihminen on ollut neljä tuntia syömättä keho ei enää kuljeta ravintoaineita iholle tai hiuksille, sillä ravintoaineet menevät elintärkeille elimille, kuten sydämelle, munuaisille ja maksalle. Tämän vuoksi säännöllinen ruokailu on tärkeää paitsi terveyden, myös ihon ja hiusten kannalta. Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio on tärkeä ja ruuan tulisi sisältää hiilihydraatteja, proteiineja, rasvaa, mineraaleja ja vitamiineja. Koska yön aikana ravintoa ei saada, on aamupala päivän tärkein ateria, joka vaikuttaa ihon ja hiusten kuntoon. Aamuisin tärkeintä olisi syödä runsaasti proteiineja, koska 97% hiuksista on proteiineja ja vain 3% vettä.

Huonokuntoisiin hiuksiin ei ole nopeita ratkaisuja, vaan kunnon paraneminen vie muutamia kuukausia. 18 kuukauden jälkeen hiukset voivat olla täysin muuttuneet, jos ruokavaliotaan muuttaa pysyvästi. Kirjassa vastattiin myös siihen, tarvitseeko hiusten vuoksi syödä lisäravinteita ja vastaus on vain, jos jostain ravintoaineesta on puutostila. Lisäravinteet, joista voi olla apua hiusten kuntoon ovat sinkki ja rauta yhdessä C-vitamiinin kanssa. Mutta ravintoaineita ei pidä ottaa turhaan. Purkista otetuista vitamiineista voi saada yliannostuksen, mutta kasviksia ja hedelmiä syömällä ei. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti