perjantai 11. maaliskuuta 2011

Asenteesta kosmetiikkaan

Haluaisin vielä kirjoittaa ajatuksia suomalaisten asenteesta kosmetiikkaan ja suomalaisesta ruuasta. Aikaisemmin olen kirjoittanut suomalaisen ruuan laadusta Talous Sanomien jutun innoittamana.

Kosmetiikka on ollut nyt paljon esillä lehdissä. Aiheet ovat olleet lähinnä negatiivisia. On ollut juttuja kosmetiikan haitoista ja jopa vaaroista. Raskaana olevia naisia on kehoitettu olemaan meikkaamatta, koska kosmettiikka voi aiheuttaa hedelmättömyyttä vatsasssa olevalle lapselle. Suomalaiset ovat tunnetusti huonoja kosmetiikan käyttäjiä. Matkustetaan tästä sitten itään tai länteen, niin suomalaisiin verrattuna naiset ovat huolitellumpia. Kuinka monta kertaa suomalaisia on verrattu venäläisiin, virolaisiin tai ruotsalaisiin naisiin. Ja kuinka monta kertaa suomalaisia olisi kehuttu näissä vertailuissa? Suomalaisten asenne kosmetiikkaan on ristiriitainen, kosmetiikkaa melkein kielletään käyttämästä, ja sitten kuitenkin verrataan muiden maiden naisiin, kuinka suomalaisten pitäisi olla naisellisempia.


Suomessa on paljon naisia, jotka eivät juurikaan käytä kosmetiikkaa tai kosmetiikkaostokset hankitaan lähinnä apteekin perusvoidehyllyltä. Seerumeita käytetään vähemmän kuin muissa maissa. Naamioita Suomessa käytetään todella vähän ja siksi niitä ei Suomessa ole niin paljoa myynnissäkään. Jopa yksi kasvojen puhdistuksen perustuote, kasvovesi, on osalle suomalasista täysin tuntematon aine, eikä kuulu läheskään kaikkien ihonhoitorutiineihin.

Jos syypää suomalaisten ongelmiin on kosmetiikka, miksi se ei muissa maissa ole aiheuttanut kaikkia näitä ongelmia? Jos esimerkiksi suomalaisten miesten hedelmällisyys on ollut 1980-luvulla Euroopam huipputasoa, mutta 2000-luvulla taso onkin laskenut. Tai miksi suomalaiset ovat niin allergisia? Jos syytämme näistä kosmetiikkaa, niin kaiken järjen mukaanhan muissa maissa, jossa naiset meikkaavat itseään joka päivä, pitäisi sitten olla enemmän näitä ongelmia. Eri puolilla maailmaa ihmiset käyttävät kuitenkin aivan samojen merkkien kosmetiikkaa kuin Suomessakin, tosin Suomessa sitä kosmetiikkaa käytetään vähemmän.


En ole tässä asiassa mikään asiantuntija. Ajatukseni pohjautuvat omiin kokemuksiin, havaintoihin ja lukemiini juttuihin aiheeseen liittyen. En väitä että kosmettiikka olisi vaaratonta tai vaarallista, mutta ihmettelen miksi kosmetiikka on suurin syypää maassa, jossa sen käyttö on kuitenkin vähäistä? Vertaan nyt Suomea Norjaan, koska olen asunut Norjassa ja minulla on sieltä kokemuksia aiheeseen liittyen. Tein siellä töitä jonkin aikaa lasten kanssa eri päiväkodeissa. En törmännyt yhteenkään lapseen jolla olisi ollut allergiaa. Kun oma lapseni aloitti päiväkodin, meiltä ei edes kysytty onko hänellä allergioita. Suomessa allergioista kysytään aina, koska niitä on täällä niin paljon. Jos kosmetiikka aiheuttaa allergioita, miksi norjalaiset eivät ole allergisia, vaikka käyttävät kosmetiikkaa enemmän kuin suomalaiset?

Jos kosmetiikka on samaa joka maassa, niin ruoka on eri. Suomalaiset ruuat ovat lisäaineilla kyllästettyjä, tämän ovat jo useimmat varmasti lukeneet monesta eri paikasta. Kuinka moni laskee E-koodit kaupassa, kun valitsevat ruokia? Miksi esimerkiksi jossain suomalaisissa leivissä on kuusi E-koodia, eihän leipään tarvitse muuta kuin jauhot, vesi, hiiva ja suola? Voisiko ruokien lisäaineet ja ruuan jalostustapa olla myös osasyyllisiä näihin suomalaisten ongelmiin?

kuvat täältä ja täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti